Spaniens bönder i historisk protestmarsch

av | mar 21, 2022

Över 100.000 personer verksamma på den spanska landsbygden – några källor uppger 400.000 – deltog under söndagen i en historisk protestmarsch längs el Paseo de la Castellana i centrala Madrid mot de allt sämre villkoren. Jordbrukare, boskapsfarmare, jägare, fiskare, tjuruppfödare och personer ur olika samhällsklasser deltog i den största lantliga protesten i Spaniens historia under plattformen 20MRural.
Det som förenar dem allesammans är stoltheten med att leva och arbeta på landsbygden. Nu är det skarpt läge för många och under söndagen var budskapet: SOS och att inte låta landsbygden dö. Under flera år har det pågått med allt sämre villkor. Den senaste tidens ökade drivmedelspriser är droppen som fått bägaren att rinna över plus höjda priser på spannmål på grund av kriget i Ukraina samt transportstrejken.

Bönder, markägare, yrkesfiskare, jägare, personer från tjurfäktningens värld, småföretagare inom landsbygdsturism och biodlare var några av dem som medverkade. Flaggor och symboler från jordbrukarnas fackföreningar COAG, Asaja och UPA vajade längs protestmarschen.

Den sämre lönsamheten för landets jordbrukare har pågått under en längre tid. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat får exempelvis Málagaprovinsens potatisbönder 0,16 euro per kilot. Samtidigt kostar produktionen 0,25 euro per kilot. Man behöver knappast vara ekonom för att förstå att verksamheten för potatisodlare inte går ihop sig.

Läs mer: Bönder i uppror – ger bort potatis gratis

Och med den senaste tidens prisökningar har det inte blivit bättre.

Produktionskostnaderna har skjutit i höjden mer än i någon annan ekonomisk sektor utan att jordbrukarna har fått någon ersättning.

Missnöjes växer i jordbrukslandet Spanien som förser stora delar av norra Europa med grönsaker, bär och frukt.

Den spanska regeringen hänvisar till kriget i Ukraina som orsaken till problemet även om den försämrade lönsamheten har pågått under flera år.

Läs mer: Sänkt skatt eller direktstöd – regeringen funderar

Under covid-19-pandemin användes den som en ursäkt för att saker inte fungerade som normalt. Nu är det kriget som har blivit en billig ursäkt även om de försämrade villkoren på landsbygden har pågått under längre tid.

(Foto: Asaja)