Subventionerad semester för pensionärer i Spanien

av | mar 29, 2022

De spanska turistmyndigheterna driver nu på för att EU-skall erbjuda subventionerade semesterpaket till europeiska pensionärer, något som spanska pensionärer har haft möjlighet till sedan många år tillbaka.

Det handlar om att Spaniens Imserso-program som erbjuder subventionerade semesterpaket för under 400 Euro till seniorer i Spanien, skall erbjudas till personer över 65 år i hela EU.

Imserso är ett socialt system som erbjuder stora rabatter på semester till äldre i Spanien, ett program som syftar till att förbättra deras livskvalitet och hälsa, samtidigt som de minskar sysselsättningsproblemen för landets turistsektor under lågsäsong. Personer över 65 år med spansk pension, såväl som andra personer som uppfyller vissa kriterier, kan njuta av semester på olika platser i Spanien för €115 (fyra dagar) till €405 (tio dagar), inklusive boende, mat och transport.

Som man kunde förvänta sig är systemet mycket populärt i Spanien, så mycket att spanska turistmyndigheter har tagit det till EU i hopp om att det kan exporteras över hela kontinenten. ”I dag utgör seniorer 21 procent av den totala befolkningen i Europeiska unionen och men spenderar bara 5,6 procent av sin inkomst på turism”, sa Spaniens turistminister Fernando Valdés under sin presentation av European Senior Tourism Program i Dijon, Frankrike.

En europeisk Imserso skulle förstärka känslan av att tillhöra Europeiska unionen bland dess seniorer, tillade Valdés, eftersom det skulle ge pensionärer möjlighet att resa utanför sitt lands gränser till en annan EU-nation på en statligt subventionerad semester. Spaniens utrikesminister för turism betonade också att Imserso kan hjälpa till att ta itu med frågan om säsongsvariationer för turismberoende ekonomier i Europa.

Spaniens Imserso har för närvarande visat sig vara en livlina för några populära destinationer i landet eftersom de förbokade subventionerade semesterpaketen av seniorer har förblivit opåverkade av kriget i Ukraina.

”Europa bör fortsätta att vara världens främsta turistdestination,” argumenterade Valdés när han uppmanade EU att mobilisera gemenskapsresurser och tilldela medel om ”vi vill förse vår turistsektor med verktygen för att förvandla sig till en mer hållbar, inkluderande, digital och därför motståndskraftig sektor.”

Spaniens turistminister Reyes Maroto betonade också att ett europeiskt seniorturismprogram skulle ”vara en belöning för de äldre, som har lidit mest under Covid-19-pandemin”.
Bildtext: En strandbar i Málaga, foto: J.Erixon