Center för ukrainaflyktingar öppnar nästa vecka

av | mar 30, 2022

Flyktingcentret öppnar i kongresspalatset ”Palacio de Ferias y Congresos de Málaga”. Detta blir den fjärde anläggningen av denna typ i Spanien, tillsammans med de som redan är i drift i Madrid, Barcelona och Alicante.

Här kommer ankommande flyktingar att bli emottagna och få administrativ hjälp och de kommer vid behov att bli hänvisade till tillgängliga bostäder. Det finns i skrivande stund redan cirka 500 familjer i Málaga som har registrerat sig för att ta emot ukrainska medborgare i sina hem om det skulle behövas.

Kongresslokalen som också har fungerat som vaccinationscenter har valts ut av utrikesministeriet bland de fem förslag som kommunfullmäktige har erbjudit. Ledningen för kongresscentret har redan röjt och aktiverat en av paviljongerna och regeringen har avsatt medel som EU har mobiliserat för ändamålet.

I går morse sa Málagas borgmästare, Francisco de la Torre att centret skulle slå upp sina dörrar den 31 mars. Ett besked som inte var förankrat i regeringen och därför har skapat en del obehag och missförstånd. Den exakta öppningsdatum är därför inte helt klart, bara att det blir nästa vecka.

Huvudanledningen till att utrikesministeriet har valt ut Málaga som en mottagningsplats skall enligt Francisco de la Torre vara att provinsen har en stor koloni av ukrainare. Sedan konflikten i Ukraina bröt ut har det i nuläget utfärdats 1.741 tillfälliga uppehållstillstånd till flyktingar. Bildtext: Palacio de Ferias y Congresos de Málaga.