Svåra tider för allergiker – snart blir det bättre

av | maj 30, 2022

Riklig nederbörd i april och högsommarvärme i maj har bidragit till höga halter av gräs- och olivpollen. Mellan 25 till 30 procent av befolkningen i Málagaprovinsen och Costa del Sol lider av allergi.
De senaste två veckorna har en markant ökning av pollenhalter noterats vilket även märks vid vårdcentraler, säger läkaren Gonzalo Campos, allergispecialist och samordnare vid AlergoMálaga.

Även frisk vind bidrar till ökade halter av pollen. Så har det varit i Esteponaområdet där vinden har fört med sig pollen från de inre delarna av provinsen Málaga.

I Guadalhorcedalen och i Axarquía öster om Málaga är det främst pollen från Väggört.

Enligt Gonzalo Campos var fjolårets säsong svårare för provinsens allergiker.

Koncentrationerna av gräs och olivpollen är dock tillräckligt höga för att ge märkbara symtom hos allergiker. I början av juni förväntas situationen förbättras. Under den andra eller tredje veckan i juni blir det en tydlig förbättring.

Allergiexperter rekommenderar allergiker att ventilera sina hus under de varmaste timmarna på dygnet som i regel är mellan klockan 12 och 15 då pollen befinner sig som högst upp i atmosfären och inte tränger in i hus och bostäder så lätt.

Det som orsakar flest allergier bland befolkningen är husdammskvalster, pollen, mögel och djur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});