Tre gängkriminella från Malmö döms till över 100 års fängelse

av | maj 2, 2022

Tre gängkriminella svenska medborgare från Malmö varav två är födda i Bosnien och Irak har vid en domstol i Marbella dömts till 34 års fängelse vardera för mordförsök, sprängdåd och utpressning riktade mot en affärsman på västra Costa del Sol. De tre männen ingår i ”Los Suecos” som låg bakom sprängningar och utpressning på Solkusten 2018 mot en narkotikahandlares bostad i Benahavís och dennes affärsrörelse i ett industriområde i San Pedro Alcántara.

Svenska Magasinet har tidigare skrivit om den ökända ”svenskligan” från Malmö som var bosatta i området Dama de Noche i Marbella och som spred skräck på Solkusten 2018. Den danske medborgaren Amir Mekky pekas ut som huvudman för den gängkriminella grupperingen ”Los Suecos” men är inte med bland de nu dömda.

Läs mer: I september inleds rättegången mot ”Los Suecos” – riskerar dömas till livstid

En rättegång mot Amir Mekky plus tre andra inleds i september och gäller två mord. Enligt åklagaren ligger de bakom mordet på narkotikahandlaren David ”Maradona” Ávila när denne sköts till döds utanför kyrkan Virgen del Rocío i San Pedro Alcántara av en maskerad gärningsman som färdades på motorcykel.

Enligt åklagaren ligger de även bakom mordet på Sofian Ahmed ”el Zocato” Barrak från Ceuta när denne sköts till döds i ett bostadsområde i Estepona.

Mekky greps i Dubai den 4 juni 2020 efter att ha varit efterlyst och misstänkt för att ligga bakom flera avrättningar på Costa del Sol 2018.

Rättegången är planerad till 19 september till 21 oktober vid provinsdomstolen i Málaga. Huvudmannen Amir Mekkys bror Fakhry ingår också i den kriminella organisationen och samtliga ska ha medverkat till de två avrättningarna. Åklagaren kräver 12 års fängelse för samtliga inblandade. De ska även betala skadestånd på 300.000 euro till de båda offrens änkor och arvingar.

Domarna som kom nyligen i april gäller mordförsök, sprängningar, skadegörelse och utpressning.

Samtliga de tre dömda männen är från Malmö och är 29, 25 och 35 år gamla. 35-åringen är född i Bosnien och Hercegovina medan 25-åringen är född i Bagdad, Irak. 29-åringen är född i Sverige. Ingen av de tre är tidigare dömda för brott i Spanien, enligt domen som Svenska Magasinet har läst.

Enligt dagstidningen La Opinión de Málaga som var först i Spanien att rapportera om domen döms de tre Malmöborna till 34 års fängelse vardera för totalt sex brott.

Var och en döms till fem år och sju månader fängelse för vart och ett av fyra mordförsök i samband med sprängattentatet mot en bostad i La Alquería i Benahavís kommun där en man befann sig tillsammans med sin fru och två barn, 3 och 8 år gamla. De döms även för innehav av sprängmedel, materiella skador samt medlemskap i en kriminell organisation. De döms även för en sprängning vid en bilverkstad i San Pedro Alcántara.

De tre männen från Malmö döms även till ett års fängelse för djurmisshandel efter att tre hundar som tillhörde familjen avled vid sprängattentatet mot affärsmannens bostad i Benahavís. De döms även till sex månaders fängelse vardera för falsk dokumentation.

Domen kan överklagas.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});