Tunnelbanan i Málaga växer

av | mar 29, 2022

Utvidgningen av tunnelbanenätet går enligt plan, testerna av delen in till centrala Málaga har nu inletts. Detta innebär att två nya stationer kommer att tas i bruk, förhoppningen är att de skall kunna öppnas lagom till Málagas feria i augusti. Presidenten för den andalusiska regeringen Juanma Moreno är dock försiktig med datumet, men försäkrar att öppningen under alla omständigheter är klar före valet i september.

De nya stationerna är i princip färdiga, Guadalmedina vid pendeltågsstationen som får tre ingångar och Atarazanas som får ett strategiskt läge strax intill saluhallen med bekväm åtkomst till huvudgatan Alameda Principal.
Första fasen i testprogrammet består enligt gällande säkerhetsprotokoll av spårviddstester, då körs tågen i 5 kilometer i timmen för att kontrollera att vagnarna fungerar relaterat till plattformarna och kontaktledningarna. När den fasen har avslutats börjar en ny testperiod som kallas för ”blanktester”, då genomförs simuleringar av kommersiell drift med tåg utan passagerare.

Junta de Andalucía uppskattar att öppnandet av denna nya sträckning kommer att i ett slag fördubbla passagerarantalet, från nuvarande 7 miljoner till 14 miljoner passagerare per år. Dessa arbeten har inneburit en investering på 29,4 miljoner Euro, som har hamnat på samriskföretaget Acciona Sando.

Nu innebär detta inte att utvidgningen av tunnelbanenätet avslutas, Juanma Moreno har också satt deadline för nästa utvidgning. Det handlar då om förlängningen av linje 2 till sjukhusen Hospital Civil och Materno samt till det planerade tredje sjukhuset. Detta skall vara klart i slutet av 2027 och anbudsförfarandet inleds nästa år. Den totala investeringen i tunnelbanenätet kommer då att landa på cirka 90 miljoner Euro.

Bildtext: Tunnelbanetåg i Málaga.