Ukrainsk besättningsman försökte sänka ryske chefens lyxjakt

av | mar 3, 2022

Den 55-årige ukrainske sjömannen Taras Ostapchuk ville hämnas på den ryske chefen vars företag tillverkar vapen. Efter att ha sett bilder på hur en rysk missil träffade ett bostadshus i Ukraina försökte han sänka lyxjakten genom att öppna bottenventilerna.
Han har jobbat som mekaniker under tio år på den 47 meter långa lyxjakten Lady Anastasia. Den ägs av en rysk företagare inom vapenhandel och ligger i fritidshamnen Port Adriano i Calvià på Mallorca. Men i lördags fick mannen nog efter att ha sett tv-bilder hur oskyldiga människor attackerades i Ukraina, skriver den lokala dagstidningen Última Hora.

– Jag ångrar ingenting. Jag ville hämnas, sa mannen vid domstolsförhör i Palma de Mallorca.

– Min chef är en brottsling som säljer vapen som dödar det ukrainska folket. Det här var mitt första uppdrag. Nu tänker jag återvända till mitt land och slåss mot ryssarna.

Mannen överlämnade sig till Guardia Civil och har erkänt att det var han som öppnade bottenventilerna på lyxjakten som ägs av Alexander Mijeev.

Lyxjakten fylldes delvis med vatten. Andra besättningsmän grep in och kunde rädda fartyget från att sjunka till botten.

Mijeev är generaldirektör för Rosoboronexport, ett företag med nära samarbete med statliga Rostec som exporterar militär utrustning.

Lyxjakten värderas till sju miljoner euro.