DIA:s ägare tar avstånd från Putin – EU förväntas frysa hans tillgångar

av | mar 3, 2022

”Krig är inte svaret. Detta måste stoppas” säger Mikhail Fridman som pekas ut som rysk oligark i Spanien som ägare till livsmedelskedjan DIA. I ett brev till de anställda i LetterOne som äger DIA tar Fridman avstånd från Putin.
Svenska Magasinet berättade i fredags om Mikhail Fridman som en av de ryska oligarker som sticker ut i Spanien. Efter en strid i nationaldomstolen 2019 tog Fridman kontrollen över livsmedelskedjan Dia med 77 procent genom sitt företag LetterOne.

Mikhail Fridman är ägare till en av de främsta livsmedelskedjorna i Spanien. I ett brev till de anställda i LetterOne som äger DIA tar den ryske oligarken avstånd från aggressionen mot Ukraina.

”Krig är aldrig svaret och denna blodsutgjutelse måste upphöra” skriver Fridman.

Dagstidningen El Mundo som citerar källor vid DIA har brevet riktats till anställda i moderbolaget. Mikhail Fridman blir bland de första av oligarkerna som tar avstånd från Putins aggressioner.

”Jag är affärsman med ansvar för flera tusen anställda i Ryssland och Ukraina och jag gör inga politiska uttalanden. Jag är dock övertygad om att krig aldrig är ett rätt svar. Krisen kommer att kosta liv och skada två nationer som har varit i familj i hundratals år” menar en kritisk Fridman som är rysk medborgare men föddes i västra Ukraina av ukrainska medborgare.

Enligt El Mundos uppgifter kontrollerar Mikhail Fridman 77 procent av DIA genom Letter One i Luxemburg till ett värde av 1,2 miljarder euro.

I Ryssland har livsmedelskedjor monopolställning och det är svårt med konkurrens om man inte är en del av eliten nära Putin. Fridman är en av fler ryska oligarker som har drabbats av brittiska sanktioner.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sanktionerna påverkar Fridman som är en av aktieägarna i den största privatägda banken i Ryssland Alpha Bank. En av de stora aktieägarna, Petr Aven, var inbjuden när Putin berättade om den planerade invasionen av Ukraina.

El País uppgav på måndagen att EU inkluderar Mikhail Fridman på svarta listan över sanktionerade ryska oligarker. Källor vid EU:s råd för utrikesfrågor säger att ”han har odlat starka band med Vladimir Putins administration och har varit en av finansiärerna i Putins nära krets”.

Hans tillgångar kommer att frysas. Mikhail Fridman förmögenhet uppgår till cirka 12 miljarder dollar, enligt tidskriften Forbes.

I en kommentar på tisdagen säger Fridman att sanktionerna är ”orättvisa och baserade på avsiktliga felaktiga uppgifter”. Han är djupt besviken på beslutet från Bryssel, skriver ABC.

(Foto: Av LetterOne Group – Mikhail Fridman, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51306940)

Läs mer: Podemos kritiska till vapenleveranser och att stoppa pro-ryska medier

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});