Ukrainska medborgare ökar på Solkusten

av | apr 28, 2022

Bara under mars månad efter att kriget startade i Ukraina har 1.245 ukrainska medborgare mantalsskrivet sig i provinsen Málaga. Det gör Málaga till den fjärde provinsen i Spanien med flest medborgare från Ukraina.
Enbart under mars månad var det 1.245 ukrainska medborgare som mantalsskrev sig i någon av provinsens 103 kommuner. Det kan jämföras med januari och februari då siffrorna var betydligt lägre, 39 respektive.

Totalt i Spanien var det 21.217 ukrainska medborgare under mars månad vilket kan jämföras med siffran för februari som var 435.

De spanska provinser som har haft flest migranter från Ukraina är Barcelona, Alicante, Madrid, Gerona, Alicante och Málaga på sjätte plats.

Flest ukrainska medborgare är bosatta i Barcelona, Madrid, Alicante och Málaga. I januari var det 11.567 bosatta i Málagaprovinsen.

Läs mer om Rysslands propagandakrig: Spanien just nu – propagandakriget pågår

Efter att Ryssland invaderade Ukarina 2014 har antalet medborgare från Ukraina ökat för varje år för att nu vara den fjärde största nationaliteten bland utlänningar på Solkusten efter Storbritannien, Marocko och Italien.

Den flyktingmottagning som varit öppen hittills i två veckor vid kongresshallarna Palacio de Ferias y Congresos i Málaga har tagit emot cirka 2.000 ansökningar om tillfälligt uppehållstillstånd.

Sedan den 24 februari då kriget officiellt startade har 134.000 ukrainska medborgare anlänt till Spanien. 72 procent är kvinnor och 37 procent är minderåriga.