Väderprognoser förutspår regnig mars

av | mar 7, 2022

Den torraste vintern på nära 80 år följs av regn och rusk i mars. Både europeiska och amerikanska långtidsprognoser spår större mängder nederbörd från nästa vecka.

Det är torrt och vattenreservoarerna är nere på rekordlåga nivåer. Men nu finns det hopp om att situationen lindras något.

Både europeiska och amerikanska prognoser för mars månad visar regn från nästa vecka. Den spanska väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) tillägger å andra sidan att det finns en viss osäkerhet vilken väg regnovädren tar.

Det kan bli som 2018 då Málagaprovinsen först upplevde en torr vinter som följdes av en blöt mars med regn 19 dagar i sträck. Totalt föll det 200 mm regn under den perioden som lindrade torkan den gången.

Redan under måndagen kan det lokalt bli enstaka skurar på Costa del Sol. Under veckan väntar halvklart väder fram till helgen då molnigheten tilltar. Nästa vecka förväntas bli blöt.

I förra veckan fick Alicante på Costa Blanca stora mängder nederbörd då det föll 140 mm på bara någon timme. Platser som Torrellano, El Altet och Elche drabbades av hageloväder.