Nya ägare för Ascari

av | mar 8, 2022

Motorbanan Ascari vid Ronda har fått nya ägare. Två företag från Argentina respektive Schweiz köper Ascari av grundaren och mångmiljonären Klass Zwart från Nederländerna.
Svenska Magasinet har tidigare besökt och skrivit om Ascaribanan som är den längsta i Spanien. Circuito Ascari SL startade 2004 av Klaas Zwart och mäter 5.425 meter och har 26 kurvor, 13 vänster och 13 höger.

Läs mer: Millimeterprecision när spansksvenska SPV Racing satsar på Nascar och Le Mans

Jesús Gijón tar över som chef för banan efter Melchor Durán

– Med ägarbytet inleds ett nytt kapitel i Ascaris historia, säger Jesús Gijón enligt dagstidningen Diario SUR.

Det finns dock några mörka moln på himlen för de nya ägarna. Först ska vissa skulder betalas av till några leverantörer. Dessutom hotar ett projekt med en planerad solcellspark motoranläggningen samt de möjligheter till boende och restaurang som finns på platsen.

Anläggningen ligger i ett naturarvsområde. Det är den enda motorbanan i världen med miljöcertifiering, och här finns ingen reklam.

De nya ägarna vill försvara Ascaribanan och förhindra att det natursköna andalusiska området med kuperad grönska förstörs av en solcellspark.

När motorbanan byggdes skulle den anpassas till naturen och dess påverkan skulle vara minimal.

Här finns en medlemsklubb och Ascari är värd för många evenemang som presentationer av nya bilmodeller, tester, kongresser och reklamfilmer.