Valet 2022: I augusti möjlighet att förtidsrösta i Spanien

av | apr 28, 2022

Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region och kommunfullmäktige i Sverige. Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast den 11 september 2022 och befinner dig i Spanien, kan du förtidsrösta genom att antigen brevrösta eller rösta på Sveriges ambassad i Madrid eller på några av honorärkonsulaten i Spanien. Sveriges ambassad skriver att ytterligare information om vilka datum i augusti och hur man går tillväga för att förtidsrösta i vallokalerna i Spanien kommer inom kort, information som Svenska Magasinet då publicerar.

Du som har bott mer än 10 år utomlands och som inte röstade i förra valet måste anmäla sig till röstlängden. Dessa uppgifter måste vara Skatteverket tillhanda senast den 12 augusti 2022 för att tas upp i tid i röstlängden.

För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten ”Ny adress/röstlängd för utvandrad” och skicka in den till Skatteverket. Adressen står på blanketten.

Även en inkommen röst från utlandet vid ett val räknas som en anmälan till röstlängden. Dessutom räknas rösten i det aktuella valet om den inkommer senast dagen innan valdagen.

Här finns mer information på Skatteverkets webbsida samt länk till blankett.

Kalender för valen 2022: Valåret 2022 – Valmyndigheten (här finns datum för bland annat starten av brevröstningen och annan röstning samt anmälan till röstlängden.)

Rösta från utlandet: Rösta från utlandet – Valmyndigheten Sidan kommer uppdateras med mer info specifikt för valen 2022.

Förtidsrösta från utlandet vid årets val – Valmyndigheten

(Foto: Luleå kommun)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});