Varför du inte ska köra i flip flops eller badkläder

av | maj 24, 2022

Det är inte förbjudet men spanska trafiksäkerhetsverket DGT (Dirección General de Tráfico) rekommenderar förare av motorfordon att inte använda dessa plagg under körning eftersom det kan påverka trafiksäkerheten.
Sommar, sol och en tur till stranden. I flip flops och badbyxor eller bikini. Det är ett typiskt beteende på sommaren för många som sätter sig bakom ratten.

Men det kan faktiskt sluta med böter och trafikolycka. Flip flops bedöms som inte lämpliga vid bilkörning eftersom föraren känner pedalerna sämre och även kan fastna och får svårt att reagera vid en oförutsedd händelse.

I de flesta europeiska länder är det inte uttryckligen förbjudet. Men att köra med flip flops eller barfota kan innebära böter. Allt hänger på vilken tolkning trafikpolisen gör och hur vår rörelsefrihet begränsas. Det kan bli böter på 80 euro skriver @DGTes på Twitter.

Vid bilkörning rekommenderas det du byter till skor.

Och att köra med armbågen utanför bilförarens nerrullade vindruta, vad gäller?

Det är en ganska vanlig syn men det bör undvikas. Det påverkar förmågan att styra fordonet genom att inte ha båda händerna på ratten. Dessutom ökar riskerna för allvarliga skador vid en kollision.

Passageraren i främre sätet får inte heller sätta fötterna på instrumentbrädan. I händelse av en olycka finns risken att krockkudden inte uppfyller sin funktion utan dessutom blir ett farligt vapen.

Armbågen utanför vindrutan och fötterna på instrumentbrädan kan innebära böter på 80 euro.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});