Allt fler hyllor gapar tomma

av | mar 18, 2022

Mejerivaror, fisk, jordgubbar, auberginer, zucchini och tomater är de varor som i första hand har drabbats av transportstrejken i Spanien. Över två miljoner kilo frukt och grönsaker är fast på Costa Tropical. Jordbrukssektorn i Granadaprovinsen uppger att förlusterna kan hamna på flera miljoner.
Det som besökte livsmedelsbutiker i Fuengirola på torsdagen kunde konstatera att mejerivaror som mjölk börjar ta slut på hyllorna. Så var det när Svenska Magasinet gjorde några stickprov vid 16-tiden.

Vid Aldi i Las Lagunas var det tomt på flera färskvaror på torsdagen.

Vi är i den perioden under året då stora mängder jordgubbar skördas i Huelvaprovinsen för att transporteras till andra spanska regioner och till länder i Nordeuropa. Nu riskerar stora mängder av jordgubbar att bli stående.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Det kan röra sig om upp till tre miljoner kilo frukt och grönsaker enbart på Costa Tropical som blir stående, säger presidenten vid jordbrukarnas kooperativ i Granada, Fulgencio Torres till dagstidningen Ideal.

Vid saluhallen Atarazanas i centrala Málaga har flera stånd fått stänga ned sin verksamhet eftersom det saknas färskvaror, skriver Diario SUR. Det gäller i synnerhet 16 stånd som normalt säljer fisk som var stängda.

Det kommer också rapporter om att hyllor i livsmedelsmarknader och stormarknader gapar tomma på färskvaror.

Transportstrejken påverkar även Málaga hamn där trafiken av godshantering har minskat sedan strejken inleddes i måndags.

Cementfabriken i La Araña i Málaga meddelar att de stänger fabriken tillfälligt på grund av de höga elpriserna. Även byggindustrin drabbas då inte varor kommer fram i tid. Det kan röra sig om förluster på 2,3 miljarder euro i veckan som kan få stora konsekvenser inom arbetsmarknaden.

På torsdagen strejkade speditionsfirmor och åkerier i centrala Málaga varpå trafiken kollapsade. Liknande protester rapporteras i Nerja, Vélez Málaga, Torrox och Frigiliana, skriver Diario SUR. Axarquía öster om Málaga är ett stort jordbruksområde med en viktig transportsektor.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Läs mer: Transportministern vädjar om lugn

Spaniens transportminister Raquel Sánchez skyller delvis på ytterkantshögerpartiet Vox som orsak till strejken som sprider sig över landet. Regeringen har kallat ut 23.598 poliser som ska motverka våldsamma attityder bland strejkande chaufförer.

Men enligt transportföretagen beror strejken på brist på yrkeschaufförer, låg lönsamhet plus den senaste tidens uppgång på 20 procent av drivmedelspriserna.

Att tanka upp en lastbil kostar 30 procent mer än i början av året. Om det kostade 1.300 euro i början av året kostar det nu 1.600 euro.

– Situationen är under kontroll, sa transportministern Raquel Sánchez tidigare i veckan då hon meddelade att hon kommer att träffa transportsektorn.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});