Fredagsvinet: Glädjens druvor i Priorat

av | mar 18, 2022

DOQ Priorat är ett av vindistrikten i Spanien som kanske har haft den mest fantastiska utvecklingen sedan 1990-talet. Men historien om Priorat började egentligen på klostret Scala Dei för cirka tusen år sedan. Kjell Cederlund, medlem vid AHN i Torremolinos, har vi berättat om tidigare. Kjell har studerat vinkunskap, 30 poäng, vid Göteborgs universitet. Han gav en mycket uppskattad föreläsning om viner från Consell Regulador DOQ Priorat under torsdagskvällen i föreningens fina casita.

Det var munkarna som började producera vin i Priorat. Trots ett antal krig i området, vinlus och det torra klimatet har distriktet överlevt och gör numera de bästa vinerna någonsin.

Jättekliv
Det finns flera vinmakare som har bidragit till att Priorat har tagit jättekliv på vinmarknaden. René Barbier är en av dem. Josep Lluis Perez Verdú är en annan. Verdú är dessutom inblandad i ett projekt med Wanneborga vingård på Öland.

Faktum är att Priorat erhöll DOC-klass som första distrikt efter Rioja.

Basen i vinerna har alltid varit druvorna Garnacha och Cariñena. Därefter kommer de franska storheterna Cabernet Sauvignon och Merlot. Samtidigt har Syrah ökat bland odlarna och trivs utmärkt i licorella-jorden.

114 bodegor
Numera finns det 114 bodegor i distriktet och omkring 530 odlare. Hela 60 procent av produktionen går på export till utlandet.

Och faktum är att det är ganska lätt att hitta utmärkta Priorat-viner i större stormarknader som Carrefour.

Kjell Cederlund hade plockat ut fem viner från Priorat som samtliga blev mycket uppskattade.

Veckans vintips
La Garnatxa Fosca del Priorat
Från producenten Proyecto Garnacha de España. På druvan Garnacha som vi normalt förknippar med Aragonien. I Priorat har vinodlarna gjort jobbet med denna druva och producerar de bästa vinerna. En hel korg med mogna körsbär, björnbär och toner av vanilj och örter från bergen. 12,29 euro (Carrefour). Vinet får 90 poäng och fyra stjärnor i vinguiden Guía Peñín.

Secret del Priorat
Producerat av Torres i El Lloar nära Tarragona. På de fem druvorna Garnacha, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Ett vin som föll mig på läppen med sin härliga doft av blåbär och kryddiga toner av svartpeppar och mineraler. 12,95 euro i vinbutiken Roali som ligger längs A-7053 mellan Las Lagunas (Mijas Costa) och Mijas golf. 91 poäng och tre stjärnor i Guía Peñín.

Les Crestes
Från Mas Doix på Garnacha, Cariñena och Syrah. En något blommig karaktär med inslag av skogsbär, lakrits, lätt rostade nyanser, mineraler och tanniner. Pris: 17,50 (Carrefour). Vinet rekommenderades nyligen av El País vinskribent Carlos Delgado som gav vinet betyget 9,3 av 10.

Costers del Prior
Från Bodega Viticultors del Priorat på druvan Cariñena som normalt brukar kombineras med Garnacha. Men här står Cariñena druvan i sin egen prakt och gör det utmärkt. Ett smakrikt ostvin med härliga aromer av mogna mörka bär. Balanserad syra, och en något högre alkoholhalt som bidrar till den långa eftersmaken. Pris: 12,39 (Carrefour).

Salmos
Vinet som fick hela sällskapet att himla med ögonen. Från Torres på Garnacha, Cariñena och Syrah. Mycket dofter eller som talesättet säger; ju mer dofter du känner desto bättre vin. Mörka mogna björnbär, örter från bergen, kakao, mogna frukter och tanniner, balanserad syra med lång eftersmak. Pris: 21,95 euro (vinbutiken Roali). 93 poäng i Guía Peñín. Vinet rekommenderades också av El País vinskribent Carlos Delgado som gav vinet betyget 9,2 av 10.

Fler vintips på hashtag #spanskaviner

Vin och Málagas historia
I morgon lördag (19/3) arrangerar Vinmuseet i Málaga en guidad tur som berättar om stadens utveckling och att vinet var bland de första produkterna som började produceras för export efter att fenicierna hade anlagt staden. Temat är: ”Málaga en torno al vino: historia de una ciudad” och den guidade turen tar 90 minuter och en besök på museet ingår. Priset är 26 euro. Se mer information på webbplatsen museovinomalaga.com