Ännu inget beslut om hävt munskyddskrav inomhus

av | mar 8, 2022

Allt fler europeiska länder har hävt kravet på att bära munskydd i offentliga inomhusmiljöer. Spanien fortsätter att tänka och något beslut finns ännu inte i nuläget. I medier spekuleras det om två datum, den 21 mars eller före Semana Santa.
Pedro Sánchez kommenterade munskyddskravet inomhus i förra veckan med att det kommer att tas bort ”mycket snart”, när hälsovårdsdepartementet godkänner det.

På torsdag ska hälsovårdsdepartementet ha ett möte med regionerna. Då kan bilden förhoppningsvis klarna något vilka planer Spanien har med munskyddskravet inomhus.

Den spanska dagstidningen ABC hänvisar till Sverige som tagit bort samtliga coronarestriktioner och att siffran över smittade fortsätter att sjunka trots det.

Frankrike meddelade förra veckan att restriktionerna hävs 14 mars och Belgien gjorde det igår. De ansluter sig därmed till Finland, Norge, Danmark och Storbritannien.

Men i Spanien gäller munskyddskravet inomhus i offentliga miljöer fortsatt på grund av det dekret som gäller och som samtliga regioner måste följa.

Regioner som Katalonien, Madrid och Andalusien har sedan tidigare bett hälsovårdsministern Carolina Darias att kravet på munskydd ska hävas vid skolor.

Och Madridregionens hälsoråd Enrique Ruiz Escudero säger att vi måste gå vidare med ett annat scenario med anledning av covid-19. Baskiens hälsoråd Gotzone Sagardui har å sin sida meddelat att det är för tidigt att häva kravet på munskydd inomhus.