Costa del Sol toppar festivalligan

av | apr 21, 2022

Málagaprovinsen är klart ledande när det gäller musikfestivaler i Spanien. De två största festivalerna publikmässigt under året som gått var Starlite i Marbella och Marenostrum i Fuengirola.

Efter det katastrofala året 2020 så återhämtade livemusikbranschen sig något under 2021, men kom fortfarande långt efter siffrorna som gällde före pandemin. Enligt årsboken som utarbetats av ”Asociación de Promotores Musicales (APM)” fakturerade provinsen 5,2 miljoner euro på konserter under 2021, vilket var 3,1% mer än under 2020 men mindre än hälften av resultatet för 2019 (11,7 miljoner).

Trots alla begränsningar som rådde under förra året så hade festivalen i Marbella 99.737 besökare på sina 54 konserter, medan scenen vid Castillo Sohail i Fuengirola drog 81.556 deltagare på sina 68 konserter. På tredje plats hamnade Festival Jardins Pedralbes i Barcelona med 76.674 ¨skådare.

Dani Martín, Perales och Aitana var de artister med flest uppträdande under ett svårt pandemiår. De leder ”topp tio” av de nationella turnéerna med flest publik, en ”ranking” där Pablo López, från Málaga, hamnar på en tionde plats. Sångaren och kompositören bjöd på 52 konserter över hela Spanien under förra året (en av de högsta siffrorna) där 63 521 fans deltog. Vid femton tillfällen sålde han slut. Med tanke på de stränga restriktioner som gällde förra året så är det nog inte helt orealistiskt att tro att årets publiksiffror kommer att vida överstiga förra årets. Både Starlite Festival och Marenostrum kommer med fullspäckade program i år.

Bildtext: Starlite Festival, fotot tillhandahålls av arrangören.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});