Högsta inflationen på årsbasis sedan 1980-talet

av | mar 3, 2022

Stigande elpriser, dyrare drivmedel och baslivsmedel, hög inflation och ökad osäkerhet kring räntan. Det blir resultatet av det pågående kriget i Ukraina som skapar turbulens på finansmarknaderna.
Det tycks inte finnas något som stoppar inflationen. Förhoppningarna om att de skenande energipriserna skulle avta har krossats av den ryska invasionen av Ukraina. Den globala ekonomin står nu inför ett scenario med oförutsebara konsekvenser.

När siffrorna över konsumentprisindex (KPI) presenterades på måndagen visade det sig att priserna under februari ökade med 0,6 procent jämfört med januari. På årsbasis blir det en ökning på 7,4 procent, den högsta på 33 år sedan juli 1989. Det visar färska siffror från Spaniens motsvarighet till Statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Konsumentprisindex (KPI) eller IPC (Índice de Precios de Consumo) på spanska, mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar.

Den spanska regeringens höjning av minimilönen innebär också höjda priser. Det blir konsumenterna som får betala för löneökningar.

Och ytterligare löneförhandlingar är att vänta. För bara femton dagar sedan krävde facket UGT en löneökning för 2022 på cirka 4 procent med en fallande inflationssiffra från 6 procent.

Med den nya siffran på 7,4 procent på årsbasis är nya löneförhandlingar oundvikliga.

De spanska företagen oroas över den allt högre högre inflation på grund av den ryska invasionen i Ukraina. Då basförnödenheter, el och drivmedelspriser påverkas.

Jordbrukssektorn är en av de mest drabbade. Anledningen är att Ukraina är en av de största exportörerna av djurfoder. På grund av torkan i Spanien är jordbrukare och boskapsuppfödare i stort behov av djurfoder.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Spanien stänger luftrummet för ryska flyg
På söndagen kom det besked att EU stänger luftrummet för ryska flygbolag. Spanien följer riktlinjerna från EU och stänger luftrummet för ryska flygbolag.

Klockan 13 på söndagen lyfte det sista Aeroflot-flyget från Málaga på väg till Moskva. Normalt går fyra flyg i veckan, en efterfrågad rutt för den ryska kolonin i främst Marbella-området. Under fjolåret hade linjen 14.395 resenärer. 2019 var det 50.000 resenär.

Sanktionerna är ett led i att påverka Putins krets av oligarker som var och en är god för miljarder dollar. De har sina lyxjakter i Medelhavet och åker till Spanien, Cypern och andra Medelhavsländer för att njuta av den öppna västerländska demokratin med shopping och affärsmöjligheter. Flera har sina barn i internationella skolor.

Spaniens transportminister Raquel Sánchez meddelar på måndagen att regeringen överväger att förbjuda ryskflaggade fartyg i spanska hamnar.

Läs tidigare artiklar hur Ryssland genom att stödja katalanska separatister försökt destabilisera EU:

Ryssland erbjöd 10.000 soldater till katalansk självständighetsprocess

EU utreder kopplingar mellan katalanska separatister och Ryssland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});