Ett av värsta ovädren på fem decennier

av | apr 6, 2022

Situationen är ohållbar och Marbellas samt San Pedro Alcántaras stränder tål inte en storm till. Det säger borgmästaren Ángeles Muñoz som uppmanar centralregeringen att ”reagera och genomföra vågbrytarprojektet en gång för alla”. Hon frågar sig också hur det är möjligt att departementet för ekologisk omställning hittills har tagit fem år på sig att göra en miljöredovisning för att ge projektet grönt ljus.
Kvarnarna mal uppenbart långsamt. Samtidigt ”äter” havet upp Marbella strandremsa.

Ángeles Muñoz kräver ett möte med ministern Teresa Ribera så att det blir ett politiskt beslut för stabilisering av kusten.

De stränder i Marbella som fått mest omfattande skador är El Alicate (Costabella), La Fontanilla, El Faro, Casablanca samt La Fontanilla.

Hamnmyndigheten i Málaga uppmätte under gårdagen vågor på 5,60 meter. Sedan 1958 har likande vågor bara registrerats vid fem tillfällen.

Den 20 april 2017 upplevde Costa del Sol en liknande situation med vågor som mätte mellan 4,5 och 7 meter. Samma situation upplevde kusten i mars 1995.

Inför Semana Santa och påskveckan är flera stränder på Solkusten förstörda. Det gäller även strandrestauranger med vattenskador och där flera terrasser spolats bort.

Provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado ber Sánchezregeringen utlysa området som katastrofzon.

Solkusten har den senaste tiden drabbats av flera oväder. Nyligen var det ”calima” med lervälling som regn då sand från Saharaöknen föll från himlen.

Den här gången är det havet som ”äter upp” strandremsan.

(Foto: Marbella kommun)