Feijóo-effekt i opinionsmätning – högerblocket störst

av | maj 20, 2022

I den senaste opinionsundersökningen från CIS märks en tydlig effekt av partiledarbytet hos Partido Popular. Det största oppositionspartiet börjar närma sig socialdemokratiska PSOE och det skiljer nu bara 1,6 procentenheter mellan de båda partierna. Samtidigt har Alberto Núñez Feijóo (PP) högre förtroende bland väljarna än regeringschefen Pedro Sánchez. Högst förtroende bland väljarna har Yolanda Díaz, partiledare för det vänsterorienterade protestpartiet Unidas Podemos.
Opinionsundersökningen gjordes mellan den 3 till 12 maj. Värt att notera är att undersökningen från CIS (Centro de Investigaciones Sociológicos) har en felmarginal på 1,5 procentenheter.

Sedan Feijóo tog över partiledarposten hos Partido Popular för två månader sedan har partiet ökat fem procentenheter.

PSOE står still sedan den förra mätningen på 30,3 procent men har backat 1,2 procent sedan mätningen i mars månad. Partido Popular ökar från 27,2 i mätningen i april till 28,7 procent i maj månads undersökning.

Det partiet som växer mest är högerpartiet Vox som ökar från 14,4 till 16,6 procent. Det är Spaniens tredje största parti och betydligt större än Unidas Podemos som får 9,6, en minskning från 10,7 procent.

Raset fortsätter för Ciudadanos som minskar från två procent till 1,8 procent.

Mellan blocken är högerblocket PP, Vox och Ciudadanos störst och får 47,1 procent jämfört med vänsterblocket som får 42 procent (PSOE, Unidas Podemos och Más País).