Fredagsvinet: Vinmässor tillbaka efter pandemin

av | maj 20, 2022

I Ciudad Real i Spaniens största vindistrikt Castilla La Mancha arrangeras årligen Fenavin (Feria Nacional del Vino) som är den största vinmässan i Spanien med både nationella och internationella besökare och utställare. I år hölls tredagarsmässan mellan den 10 till 12 maj. Totalt medverkade 1.874 bodegas, vinproducenter och kooperativa. Det fanns alltså en hel del att betrakta, dofta och smaka.

Läs mer: Vinturism växer så det knakar

Att konkurrensen är knivskarp är helt klart. Med upphävda pandemirestriktioner är det omstart för många producenter. Branschen andas optimism när utländska turister återvänder till Spanien. Via tapasbarer och restauranger når producenter ut med sina varor till kunder.

Från Málagaprovinsen var inte mindre än 16 vinproducenter på plats i Ciudad Real. Det är provinsstyrelsen med varumärket Sabor a Málaga som gör en stor satsning med att få ut lokala produkter på den stora marknaden.

För övrigt blir jag glad över att se vilka producenter från Málagaprovinsen som var med vid vinmässan Fenavin: Cortijo La Fuente, Fernández Bolet, Kieninger, Tres Generaciones, La Capuchina, Bentomiz, Carpe Diem, Dimobe, Excelencia, Lunares Ronda, Málaga Virgen, Morosanto, Quitapenas, Embrujo del Sur, Huerto de la Condesa och Nilva Enoturismo.

Så du som letar vin till helgen, varför inte ta sikte på dessa namn. Det är närodlat och närproducerat bara några mil från Solkusten och du stöder den lokala vinnäringen.

Och du har möjlighet att göra din egen personliga bedömning.

Läs mer: Spaniens bästa vinguider

Veckans vintips
Spanien är världens tredje största vinland. Det finns en hel del att välja på. Här är några tips från olika delar av landet.

Alaya Tierra 2019
Ett vin gjort på Garnacha tintorera, den blå druvan med blå färg även i fruktköttet. Bodegas Atalaya nära Albacete i vindistriktet Almansa är på frammarsch. Ett kraftfullt vin som påminner om amaronevin med kanderad frukt, bergsörter, fin kakao, välsmakande och ihållande. 23,50 euro. 92 p i Guía Peñín.

Blanco Taus
Med sommartemperaturer och varma kvällar så får det gärna bli något friskt och fruktigt. Ett vin från Hacienda Carche Esencia Wines i vindistriktet Jumilla
på aromatiska Sauvignon Blanc med toner av krusbär, svartvinbärsblad, citrus och gröna äpplen. Frisk och fruktig syra. Väl kyld. 5,50 euro.

1891 Chardonnay
För en månad sedan besökte jag Bodegas Irache i Navarra i norra Spanien. Hittade denna trevliga överraskning. Prisvärt med nyanser av banan, fänkål, ananas, grapefrukt, mango och citrusinslag. Överraskande bra fräsch spansk Chardonnay utmärkt till skaldjur och fisk. 5,95 euro

Fler vintips regelbundet hittar du under hashtag #spanskaviner