Från idag gäller ny trafikreform

av | mar 21, 2022

Obligatoriskt med hjälm för den som färdas på elsparkcykel och förbud att färdas på trottoaren. Det gäller från idag när den nya trafikreformen träder i kraft i Spanien. Utöver det väntas högre böter vid flera trafikförseelser och antalet ”puntos”, poäng som dras från körkortet.
Som Svenska Magasinet redan kunde berätta 28 februari så införs flera förändringar för att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet olyckor.

Det betyder exempelvis att den som blir avslöjad med att prata i mobiltelefon under körning mister sex poäng (tidigare tre poäng) eller ”puntos” i det system som Spanien har med körkort. Och fyra poäng ryker för den som inte har bälte eller bär hjälm.

För att få tillbaka poängen eller ”puntos” så gäller det att ha kört felfritt i två år.

”Puntos”-systemet infördes på spanska körkort 2006 där körkortsinnehavaren har 12 ”puntos” eller poäng från början. Eller åtta poäng under de tre första åren som innehavare till nytt körkort.

En förare som har kört felfritt i sex år får totalt 15 ”puntos”.

Dessutom väntar böter på 200 euro och förlust av 6 poäng på körkortet för den bilist som vid omkörning av cyklist inte håller ett avstånd på minst 1,5 meter. Det betyder att bilisten måste gå över i motsatt körfält vid omkörning på vägar med enbart en fil åt varje håll.

Samtidigt försvinner den marginal på 20 km/h som har funnits vid omkörningar på konventionell väg.

Att kasta föremål från som kan orsaka bränder eller olycka bestraffas med sex poängs avdrag istället för tidigare fyra utöver böter på 500 euro.

Flera förändringar har införts i trafiklägen. En specifik webbplats har skapats för att informera om samtliga förändringar. Sidan finns även på engelska, KLICKA HÄR