Fredagsvinet: Nu är tempranillo nummer 1

av | apr 8, 2022

Den trevliga vinmässan Verema kommer till Málaga den 25 april. Och det händer stora saker i den spanska vinvärlden. 202.017 hektar odlingar gör druvan tempranillo till den mest odlade druvan i Spanien. Den passerar därmed den gröna druvan airén som under alla år har varit landets mest odlade druva.
De officiella vinodlingarna i Spanien minskar något med 0,8 procent till 981.120 hektar. Det visar siffror från Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación där landets motsvarighet till Jordbruksdepartementet ingår.

Även om vissa odlingar upphör och läggs ner kommer nya till. Bland annat genomfördes nyplanteringar på 945 hektar och återplanteringar på 15.363 hektar.

Antalet vingårdar fortsätter att minska och uppgår nu till 550.429 medan arealen per vingård ökar.

En majoritet, 69 procent, av Spaniens vingårdar är mindre än en halv hektar. Trots att de mindre vingårdarna är flest står dessa tillsammans för bara sex procent av vingårdsarealen.

Och även om de flesta ser Spanien som ett rödvinsland så står gröna druvor för 48 procent av all odling.

Så har vi då detta med de mest odlade druvorna. Airén har varit kung i Spanien men har nu fått se sig passerad av tempranillo. Det odlas airén på 200.084 hektar och tempranillo på 202.017 hektar.

Tillsammans står tempranillo och airén för 41 procent av Spaniens vinodlingar.

De druvor som det har planterats mest av sedan millenniumskiftet är tempranillo, garnacha tintorera, verdejo och syrah. Druvor som fått minskad odlingsareal är airén, bobal och monastrell.

Vimässan Verema i Málaga
För dig som är på Solkusten måndagen den 25 april så väntar ännu en upplaga av Experiencia Verema Málaga som ännu en gång arrangeras på vackra Gran Hotel Miramar mellan klockan 12 till 15 och 17 till 21.

80 olika vinproducenter är på plats och ett antal vinprovningar arrangeras. Via webbplatsen Verema kan du anmäla dig.

Under året arrangerar Verema flera mässor över Spanien:
Madrid, 6 juni
Santander, 27 juni
Sevilla, 3 oktober
Alicante, 17 oktober
Bilbao, 7 november
Barcelona, 14 november

Vintips
När vi då är inne på Spaniens mest odlade druva tempranillo så får det bli några favoriter den här gången.

Beronia Reserva. Producerat vid Bodegas Beronia på druvorna: 94% Tempranillo, 4% Graciano och 2% Mazuelo. Varma, runda behagliga ekfatstoner. Fylligt, smakrikt vin med kryddigt avslut. Ca 12 euro.

Emilio Moro Vino Tinto. Från bodegan Emilio Moro i Pesquera de Duero utanför Valladolid i hjärtat av Duero-området kommer detta fantastiska rödvin. I La Rendeja började José Moro odla vin med sin pappa Emilio 1938, mitt under det spanska inbördeskriget. Vinet är gjort på druvan Tinto Fino som i Rioja heter Tempranillo. Vinet har legat tolv månader på franska och amerikanska ekfat. Ett exklusivt vin gjort på druvor från vinstockar mellan 15 och 25 år gamla. Mogna dofter, kraftfullt men mycket balanserat i munnen med mogna frukttoner. En njutning för alla sinnen. Vid Carrefour kostar det ca 18,50 euro.

Och du som har anmält dig till hösten vinresa till La Rioja, Ribera del Duero och Cigales har möjlighet att köpa följande viner:

Ovidio García de Autor
Från Bodegas Ovidio García i Cigales på Tempranillo från hundraåriga stockar. 24 mån på fat. Mogen frukt med rostade toner, varma söta tanniner, balans, frukt med vinnande eftersmak. 12,95 euro.

Marqués d Arviza Reserva
Är du Riojaälskare är detta en höjdare, Marqués d Arviza Reserva från bodegan med samma namn i Fuenmayor på 90 procent Tempranillo, 10 procent Granacha. 24 mån på franska fat. Fylligt, mogna tanniner, nyanser av kaffe, kakao, vanilj. En klar favorit. 20 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Visste du…
Att andra torsdagen i november firas Internationella Tempranillodagen eller Día Internacional del Tempranillo.

Fotnot. Tempranillo har en rad olika synonymer där de vanligaste är Tinto del País eller Tinto Fino (Kastilien León), Cencibel (Kastilien La Mancha), Ull de Llebre (Katalonien), Tinta Roriz (Portugal) eller Tinta de Toro (Toro).