Historiskt Natotoppmöte i Madrid när Sverige säger ja till Nato

av | maj 16, 2022

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares välkomnar Sverige och Finlands ja till NATO. Han säger att NATO-toppmötet i Madrid 29 till 30 juni blir historiskt. José Manuel Albares närvarade i Bryssel på söndagen i ett möte med kollegor inom försvarsalliansen Nato.

– Toppmötet i Madrid blir ett av de mest historiska sedan Nato kom till.

Läs mer: Historia kan skrivas vid Nato-mötet i Madrid

Sverige planerar att skicka in sin Nato-ansökan samtidigt som Finland.

Vid en pressträff på måndagen meddelade Sveriges statsminister Magdalena Andersson att regeringen fattat det formella beslutet om en svensk Natoansökan.

– Det blir historiskt i Madrid eftersom försvarsalliansen kommer att ta strategiskt koncept som kommer att styra Nato de kommande tio åren. Och med säkerhet kommer vi att ha två nya medlemmar som är på väg att ansluta, Finland och Sverige, säger José Manuel Albares.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

José Manuel Albares är tydlig och säger att det huvudsakliga hotet kommer från Ryssland.

– Inte bara österifrån utan även söderifrån då Ryssland utnyttjar migrationsströmmar och energiförsörjningen för att sätta press på våra länders suveränitet.

Ett annat hot är jihadismens, enligt Albares.

Nato (North Atlantic Treaty Organisation) som är en transatlantisk försvarsallians grundades år 1949 och har idag 30 medlemsländer varav Nordmakedonien var det senaste landet att ansluta sig i mars 2020.

Spanien blev medlem i försvarsalliansen Nato 1982.

Läs mer: Spanien ”pålitlig partner” i NATO

Samarbetet mellan USA och Spanien inleddes den 23 september 1953 med att länderna skrev under avtalet ”Pactos de Madrid” och gällde de fyra militärbaserna Rota, Moron de la Frontera, Zaragoza och Torrejon de Ardoz (Madrid).

Det kalla kriget bidrog till pakten där president Dwight D. Eisenhower och general Francisco Franco skrev under avtalet. Det bidrog också till att västblockets isolering av Spanien upphörde. Landet var satt i frysbox tillsammans med Tyskland, Italien och Japan. 1963, 1970, 1976 och 1982 uppdaterades avtalet mellan USA och Spanien.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});