Podemos kritiska till vapenleveranser och att stoppa pro-ryska medier

av | mar 3, 2022

Från att först ha fördömt Rysslands invasion i Ukraina så kommer nu kritik från det vänsterorienterade radikala partiet Podemos till att EU-länder förser Ukraina med en stor mängd luftvärnssystem och 450 miljoner euro till att finansiera vapenköp. Dessutom är det fel att censurera pro-ryska medier som Russia Today och Sputnik, enligt Podemos.
Historiskt sett har den spanska vänstern haft ett komplicerat förhållande till Ryssland. Under inbördeskriget fick Stalin världens fjärde största guldreserv på 635 ton. Det var betalningen från den spanska republiken för sovjetiskt bistånd i form av militär hjälp.

Efter att EU beslutat att förse Ukraina med 450 miljoner euro till köp av en stor mängd luftvärnssystem så kommer kritik från Unidas Podemos ena talesperson Javier Sánchez Serna (bilden) som även är partiets samordnare i Murcia.

Vid en pressträff på måndagen sa Sánchez Serna att ”det går inte att kriga i fredens namn”. Sändningen av krigsmaterial bidrar endast till att ”öka upptrappningen av kriget”. Konflikten bör lösas via samtal och diplomati.

Podemos talesperson varnar också för en ”farlig spiral” med censur av rysk media även om det gäller ”propaganda”.

Informationsfrihet ska råda och risken finns att Ryssland inför förbud av utländska korrespondenter i landet.

Spaniens vänsterpartier Podemos och Izquierda Unida har tidigare fördömt att Spanien som NATO-land skickar trupper till Svarta havet.

Podemos vill att EU och Spanien ska fokusera på att skicka humanitärt bistånd och skydda människor som flyr från kriget.

Den svenska regeringen har meddelat att de skickar krigsmaterial till Ukraina. Att Sverige skickar krigsmaterial till ett krig har inte skett sedan 1939. Den gången angrep Sovjetunionen Finland.

Läs mer: DIA:s ägare tar avstånd från Putin – EU förväntas frysa hans tillgångar

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});