Medelhavsdieten motverkar återkommande hjärtinfarkter och stroke

av | maj 12, 2022

Medelhavsdieten förhindrar återkommande hjärtinfarkter och stroke. Det visar en studie som tidskriften The Lancet redovisar i veckan. Mer än tusen hjärt- och kärlpatienter har följts under sju år av spanska läkare inom internmedicin.
Att Medelhavsdieten som är rik på grönsaker, frukt och framför allt på jungfruolivolja är bra för hälsan är känt sedan länge. Även att dieten förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer: Medelhavsdieten bidrar till god fysik och lyckligare liv

Vad den nya studien visar är att Medelhavsdieten förhindrar återkommande hjärt-och kärlproblem hos personer som redan har kranskärlssjukdomar. Sedan tidigare har lågfettsdieten som är rik på komplexa kolhydrater visat positiva resultat. Den nya studien visar att även Medelhavsdieten hjälper mot återkommande hjärtinfarkter och stroke.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Doktor Pablo Pérez Martínez har medverkat vid undersökningar som ligger till grund för studien och är verksam vid IMIBIC (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba) och medlem i sällskapet spanska läkare inom internmedicin säger om studien:

Det är en milstolpe med nya vetenskapliga bevis som visar att Medelhavsdieten som är rik på olivolja är användbar för att förhindra nya kardiovaskulära problem hos personer med etablerade kranskärlssjukdomar.

1.002 patienter med kranskärlssjukdomar som är mellan 20 och 76 år följdes upp under sju år med Medelhavsdiet eller lågfettsdiet.

Studien CORDIOPREV visar att hos patienter med etablerade kranskärlssjukdomar hade Medelhavsdieten en större effekt än dieten med låg fetthalt.

Kardiovaskulära sjukdomar är en av de främsta dödsorsakerna både i Spanien och i Europa. 2020 avled 119.853 personer i Spanien på grund av kardiovaskulära orsaker vilket var 24,3 procent av de totala dödsfallen.

Läs mer: Vin står för 25 procent av hälsofördelarna med Medelhavsdieten

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});