Tusentals evakuerade vid branden: ”Hela byn är tömd”

av | jun 9, 2022

Omkring 3.000 boende har blivit evakuerade som en försiktighetsåtgärd i samband med elden som rasar på västra Costa del Sol. En av dem är svensken Fredrik Jessing som har varit bosatt i Benahavís sedan 2013. Minst ett trettiotal svenskar är bosatta i byn.
– Hela byn är tömd. Guardia Civil och lokalpolis började knacka dörr halv tio. Till oss kom dom halv elva.

– Lämna så fort som möjligt, var beskedet vi fick säger Fredrik Jessing till Svenska Magasinet.

Natten har de tillbringat i en lägenhet som Fredrik har tillgång till.

De flesta fördes från Benahavís till sporthallen i San Pedro Alcántara där de tillbringat natten.

– Först tyckte jag det var lite överdrivet. Men jag förstår myndigheterna samtidigt, eftersom branden inte är under kontroll och kan ta vilken riktning som helst.
– Det var bra att evakuera sent på kvällen när många är hemma.

Evakueringen gick lugnt till väga. Det var en lång bilkö ut från byn men inga panikscener.

– Vi tog med oss våra grannar i bilen. I stort sett var det mycket välorganiserat. En eloge till spanska myndigheter.

Hur har ni blivit informerade?
– Vi följer brandbekämpningsmyndigheten Infoca på Twitter. Kommunen gör uppdateringar på Facebook och Instagram. Jag tycker det har kommit tillräcklig med information över vad man kan begära. Vi har äv en fått information om att skolorna är stängda tillsvidare.

Vid infarten till Benahavís finns det uppsatta matvagnar på marknadsplatsen för personal som jobbar med att släcka elden.

233 personer från den militära akuta enheten UME (Unidad Militar de Emergencias) har under natten organiserat evakueringen.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez uttrycker sitt deltagande och skriver på Twitter att det har varit en jobbig natt i Sierra Bermeja där personal från UME plus övriga deltar i arbetet. Tack till alla som bistår i detta räddningsarbete, ni har vårt stöd och vi känner solidaritet med de drabbade invånarna.

Benahavís borgmästare José Antonio Mena säger att mellan 2.500 till 3.000 boende i byn har blivit evakuerade av cirka 8.000 som är bosatta i kommunen. Ytterligare ett hundratal som är bosatta i Montemayor, Marbella Club och Benahavís Hill (som ligger närmast branden) samt i Júzcar och Pujerra blev evakuerade på onsdagseftermiddagen, något som Svenska Magasinet berättade om igår.

Officiellt startade branden i Sierra Bermeja klockan 15.19 på onsdagen. Klockan 17.05 utlyste myndigheterna branden som nivå 1 i katastrofplanen för bränder. Klockan 20.05 uppgraderades den till nivå 2.

Släckningsarbetet under torsdagen har stött på hinder då vädersituationen i det kuperade området har försvårat för brandflyget.

Tre brandmän har skadats och en av dem har förts till regionsjukhuset för brännskador. Det rapporterades först om 25-procentiga brännskador på kroppen men efter en undersökning handlar det om 10-procentiga brännskador.

Bildtext: Dramatiska scener utspelade sig sent på onsdagskvällen i Benahavís som nu är tömd på folk (Foto: Fredrik Jessing)

Följ det aktuella läget via hashtag #IFPujerra