Ny trafiksäkerhetsförordning från 21 mars

av | mar 3, 2022

Den 21 mars träder den nya trafiksäkerhetsförordningen i kraft i Spanien. Det betyder exempelvis att den som blir avslöjad med att prata i mobiltelefon under körning mister sex poäng (tidigare tre poäng) eller ”puntos” i det system som Spanien har med körkort. Och fyra poäng ryker för den som inte har bälte eller bär hjälm.
Pere Navarro, generaldirektör vid spanska trafiksäkerhetsverket, säger att det är nödvändigt att bilister och övriga trafikanter känner till de nya förändringarna som träder i kraft från den 21 mars.

Om en trafikant uppger att denne inte känner till förändringarna så betyder inte det att personen i fråga undgår sanktioner.

Det är en orsak till att trafiksäkerhetsverket DGT har lanserat en kampanj under temat ”Nuevos tiempos. Nuevas normas” Nya tider. Nya normer. Under hashtag #NuevosTiemposNuevasNormas publiceras den nya trafikförordningen i medier (som Svenska Magasinet), radio och tv samt i sociala nätverk som Twitter mellan den 15 februari och 21 mars.

För att informera allmänheten men också de många utlänningar som är bosatta i Spanien eller som besöker landet regelbundet.

För att få tillbaka poängen eller ”puntos” så gäller det att ha kört felfritt i två år.

”Puntos”-systemet infördes på spanska körkort 2006 där körkortsinnehavaren har 12 ”puntos” eller poäng från början. Eller åtta poäng under de tre första åren som innehavare till nytt körkort.

En förare som har kört felfritt i sex år får totalt 15 ”puntos”.

Flera förändringar har införts i trafiklägen. En specifik webbplats har skapats för att informera om samtliga förändringar. Sidan finns även på engelska, KLICKA HÄR

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});